Bezienswaardigheden

Château du Puy-du-Fou
Op 2 kilometer van het dorpje Les Épesses ligt het renaissancistische Château du Puy-du-Fou. Dit, tijdens de Vendée-opstand, gedeeltelijk verwoeste kasteel huisvest tegenwoordig het Écomusée de la Vendée en het themapark Le Grand Parc. Het kasteel speelt tevens de hoofdrol in de show ‘son et lumière’. Tijdens dit spektakel wordt er gebruikgemaakt van spectaculair vuurwerk en computergestuurde licht- water en lasereffecten. Het museum is gewijd aan de geschiedenis van de streek en de Vendée-opstand. Het themapark biedt o.a. twee gereconstrueerde dorpjes met ‘bewoners’ in klederdracht, waarvan één dorpje uit de middeleeuwen en één uit de 18de eeuw. Andere attracties in het park zijn o.a. het bos en de meren, een wolvenhol en roofvogeldemonstraties.  http://www.puydufou.com/nl

Fontenay Le Comte 
Fontenay was tot 1804 de voormalige hoofdstad van Bas-Poitou. De stad ligt aan de rivier de Vendée. In 1804 stelde Napoleon La Roche-sur-Yon, ten koste van Fontenay-le-Comte, in tot het bestuurlijk en militair centrum van de streek om zo de opstand in de Vendée neer te slaan. De vestingwerken en het kasteel hebben tijdens de godsdiensttwisten van 1621 zwaar te lijden gehad. Het renaissancistische stadsgedeelte heeft deze twist wonderwel weerstaan. Andere bezienswaardigheden zijn de Église Notre-Dame, de Quatre-Tias-fontein uit 1542, het streekmuseum Musée Vendéen en het Château de Terre-Neuve in de Rue de Jarnigande.

Vouvant
Geklasseerd als één van de mooiste dorpen van Frankrijk, bezit Vouvant een prachtige romaanse kerk met een rijkelijk gebeeldhouwd portaal. De wallen, het geheime poortje, de oude brug die de rivier overspant en de Mélusinetoren – een overblijfsel van het vroegere kasteel dat volgens de legende in één nacht werd gebouwd door de fee Mélusine – dragen bij tot de charme van dit karaktervolle stadje.

La Rochelle
La Rochelle is een stad met 1 van de mooiste kustgebieden van Frankrijk. De historische haven is prachtig bewaard gebleven, met een kade die bruist van de kleine en grote boten. De kust staat bol van de gezellige cafes, bars en restaurants waar u even kunt stoppen om te genieten van de mensen en het uitzicht om u heen.

Toeristische attracties zijn overal. Loop door de opvallende gotische poort, de Porte de la Grosse Horloge en u bevindt zich in een doolhof van autovrije straten, geflankeerd door zeventiende en achttiende eeuwse gebouwen, waar nu leuke boetiekjes in gehuisvest zijn. Van mode en huishoudelijke artikelen tot heerlijke gebakjes en vers brood, boeken en antiek, alles kun je er vinden.

Les Sables d’Olonne
Les Sables d’Olonne is één van de bekendste en populairste familiebadplaatsen van Frankrijk en heeft een schitterend, ruim 2 kilometer lang, strand. Deze populariteit heeft ervoor gezorgd dat de elegantste promenade van West-Frankrijk behouden is gebleven. Achter de uit de 18de eeuw stammende boulevard ligt de gezellige haven. Iedere ochtend is er markt in Les Halles bij de kerk Notre-Dame-de-Bon-Port. Tussen Les Halles en de Rue de la Patrie ligt de smalste straat van Frankrijk, de 53 centimeter brede Rue de L’Enfer. http://nl.ot-lessablesdolonne.fr/